Příručka plná rad a receptů
Tato Kuchařka je určena oddílům a jiným dětským kolektivům vyrážejícím na celodenní i několikadenní výpravy do lesa nebo na chatu i pro vaření na putovních táborech. Její obsah naplňují sesbírané informace ze zkušeností oddílů, literatury a různých internetových portálů. Je určena kolektivům, které se rozhodly nestravovat se v restauracích, ale uvařit si v přírodě vlastními silami. Pro vedoucího tohoto kolektivu to znamená uvědomit si předem co všechno je třeba a současně si uvědomit, že vaření (pokud není úkolem výletu naučit se vaření v přírodě) by většinou nemělo být hlavním bodem programu a vhodně umět i využívat současnou nabídku – sáčkové polévky, konzervy, předvařenou rýži apod. Vlastnoručně připravené jídlo v přírodě na otevřeném ohni nebo grilování na chatě chutná daleko lépe.
Časy, kde jsme se mohli pohybovat v přírodě, kde jsme chtěli, pít z lesních studánek, používat libovolně dřevo, rozdělávat ohně jsou pryč. Pro pohyb v přírodě je dáno mnoho předpisů a vyhlášek. Pokud si chceme s dětmi v přírodě uvařit, musíme sebe i je hodně naučit. Abychom dokázali jídlo uvařit, musíme znát potřebné množství potravin, jejich váhu i cenu, děti naučit daná jídla vařit, mít potřebné pomůcky pro vaření, umět rozdělat oheň, postavit i zlikvidovat ohniště, znát bezpečnostní i hygienické předpisy.
K usnadnění najdete pomoc v jednotlivých kapitolách této Kuchařky.
Autor: Jindřich Kačer
Vydal: Nakladatelství Mravenec Brno
Formát: A5
Vydání: 1. vydání 2014
Vazba: Sešitová
Počet stran: 68
ISNB: 978-80-87447-38-3